Sushi Hmmmmmm

Hoso Maki

( een dun gerolde sushi)

Leg een half vel nori, horizontaal en met de ruwe kant naar je toe, op het bamboematje. Bevochtig je handen. Spreid sushirijst gelijkmatig over de nori maar laat aan de bovenkant een plakrand van 1,5 centimeter vrij. Smeer een dun streepje wasabi horizontaal over het midden van de rijst. Leg vulling naar keuze (potlooddikke tonijn, zalm, surimi, komkommer, pompoen, rammenas, enz.) op de wasabi. Til het matje aan jouw kant op, rol over de ingrediënten heen en ‘land’ met het matje vlak achter de rijst. Druk de rol stevig aan. Plaats een hand op het midden van de rol. Til met je andere hand de rand van de rol ietsjes op en duw de rol naar voren zodat deze over de plakrand heen rolt. Laat de maki eventjes rusten op de plakrand. Bevochtig je mes en snijd de rol in 6 gelijke stukken.

Variatie: Omeletreepjes, Zalm, Tonijn, Ei, Gecarameliseerde kip Krab, Garnaaltje , Komkommer, Augurk, lente-ui, gestoomde wortel/sperzieboontjes, ijsbergsla, spinazie, Sesam zaadjes, Nori, Rijst Avocado

Inari

(gevuld tofu envelopje)

Bevochtig je handen en vorm in je hand een bolletje sushirijst (ter grootte van een pingpong balletje) tot een rechthoek. Open het tofu envelopje en leg de sushirijst erin. Vouw het envelopje dicht en leg de inari op de sluiting neer.

Variatie: vermeng de sushirijst met sesamzaadjes en shii-take of kleingesneden omelet, fijngesneden groenten, of citroenrasp.

Nigiri Tamago

(sushi met omelet)

Gebruik een vierkante Japanse omeletpan of een ronde koekenpan met een diameter van 20 cm. Meng de ingrediënten losjes in een kom. Verwarm de pan op een matig vuur. Giet een beetje olie in de pan. Schenk 1/3 van het beslag in de pan zodat de bodem dun is bedekt. Bak de omelet totdat de bovenkant begint te stollen. Vouw de omelet in vier keer naar je toe en duw hem daarna naar de overkant van de pan. Gebruik hiervoor stokjes of een vork. Voeg wat olie toe en bedek de bodem opnieuw met wat eiermengsel. Til de gevouwen omelet een beetje op zodat het mengsel de hele bodem bedekt. Wanneer het mengsel stolt, vouw het dan in vier keer naar je toe, vouw de eerste rol mee. Vorm de omeletrol door deze zachtjes tegen de opstaande rand van de pan te duwen. Herhaal totdat al het eiermengsel is gebruikt. Laat de rol afkoelen voordat je hem in plakjes snijdt. Leg een plakje omelet in de lengte over de rijst (gebruik geen wasabi). Bind de omelet met een reepje nori op de rijst vast.

Ingrediënten: 6 eieren, 1 theel zout, 125 ml dashi (visbouillon), 1 eetl sake (naar keuze), 2 eetl suiker, plantaardige olie om te bakken.

Nigiri sushi

(handgevormde sushi)

Bevochtig je handen en vorm in je hand een bolletje sushirijst (ter grootte van een pingpong balletje) tot een rechthoek. Smeer wat wasabi over de rijst. Leg een topping naar keuze op de rijst, bijvoorbeeld in dunne plakjes gesneden rauwe zalm, tonijn, red snapper, bot of zeebaars of gekookte garnalen.

Vegetarische variatie: een met citroen besprenkeld plakje avocado.

Temari sushi

(sushi bolletje)

Leg een vierkant stukje folie van circa 10 cm op een schone ondergrond en leg in het midden een dun plakje vis, bijvoorbeeld zalm. Smeer wat wasabi op de vis. Bevochtig je handen en leg een klein balletje rijst op de vis. Pak de vier hoeken van de folie en breng die naar het midden. Draai de folie aan, om de rijst tot een compacte bal te maken. Doe voor het opdienen een dotje japanse mayonaise op de zalmballetjes.

Variatie: dunne plakjes rosbief of vegetarische temari met dunne plakjes komkommer.

Gunkan maki

(sushi bootje)

Bevochtig je handen en vorm in je hand een bolletje sushirijst (ter grootte van een pingpong balletje) tot een rechthoekige bal. Pak met droge handen een reepje nori (2,5 x 15 cm) en wikkel dat om de rijst heen, met de gladde kant naar buiten. Plak dicht met een rijstkorrel. Druk de rijst een beetje plat en smeer wat wasabi op de rijst. Schep de topping op de rijst: kuit van de vliegende vis, oester, zalmkuit, kleine garnaaltjes, kwarteleitje, enz.

Uramaki

(Californische rol)

Leg een half vel nori, met de ruwe kant naar je toe, op het bamboematje. Bevochtig je handen en spreid sushirijst over het gehele norivel. Strooi sesamzaadjes over de rijst, leg een stuk slagersfolie (of diepvrieszak) op de rijst en draai de nori om. Smeer, op 1/3 van de onderrand, een dun streepje wasabi op de nori. Hierop komt een streepje japanse mayonaise. Leg daarna krab en de avocado op de mayonaise. Rol deze sushi als de hoso maki, maar land nu direct achter de ingrediënten. Zorg ervoor dat je het plastic niet in de sushi rolt. Laat de uramaki eventjes rusten op de sluiting, bevochtig je mes en snijd de rol in 6 gelijke stukken.

Variatie: vervang de sesamzaadjes door zalmkaviaar en varieer met de ingrediënten.

Temaki sushi

(een sushi rol)

Leg een half vel nori in je handpalm, met de ruwe zijde naar je toe. Spreid sushirijst op de onderste helft van de nori. Smeer een dun streepje wasabi diagonaal van rechtsboven naar linksonder over de rijst (smeer hierop naar keuze wat japanse mayonaise) en leg hierop vulling naar keuze. Vouw de rechteronderhoek diagonaal over de rijst naar de linkerbovenhoek. Rol door todat je een hoorntje hebt. Plak de opening vast met een rijstkorrel.

Yakitori
Ingrediënten
450 gram kipfilet in blokjes
4 lenteuitjes
geroosterde sesamzaadjes
zonnebloemolie
50 ml Japanse sojasaus
25 ml mirin (japanse kookwijn)
15 gram suiker
25 ml sake

Meng de ingrediënten voor de saus in een pan en laat het geheel 5 minuten zachtjes koken. Laat de saus afkoelen. Marineer de kip een half uur in een gedeelte van de saus. Rijg de gemarineerde kipblokjes aan de stokjes. Verhit op een grillplaat of in een bakpan een beetje olie, grill of bak de stokjes ongeveer 4 minuten aan beide kanten. Verwarm de rest van de marinade. Leg de stokjes op een bedje van kleingesneden lenteuitjes.Schep wat van de marinade over de stokjes en bestrooi ze met sesamzaadjes

Vergeet niet dat foute sushi niet bestaan,,......wel nieuwe ontwerpen

Terug naar totaal overzicht

Script voorbeeld